معرفی رشته گرافیک و بررسی موارد درسی آن، به نوجوانان و دانشآموزان کمک میکند تا با دید باز و شناخت بیشتر به تحصیل در این رشته بپردازند. رشته گرافیک یا طراحی گرافیک یکی از رشتههای پرطرفدار در دبیرستان و دانشگاه، در سالهای اخیر است. این رشته دارای زیرمجموعههای متنوع و زیادی است. پس لازم است قبل از تحصیل و ورود به بازار کار رشته گرافیک، از زیرشاخههای آن مطلع شوید. از این رو قصد داریم در این بخش از نوشتار مجموعه نوبهار وب ، به معرفی رشته گرافیک و تمام آیتمهای لازم جهت ورود به این رشته و ادامه تحصیل در آن بپردازیم.
گرافیک چیست؟
گرافیک از واژه یونانی graphikos، به معنی طراحی و طرح زدن گرفته شده است. به طورکلی هرآنچه مربوط به ترسیم تصویر از روی یک شیء، علامت، نقشه، طراحی و غیره باشد، طراحی گرافیک نامیده میشود.
در تعریف سنتی و قدیمی گرافیک، به هنرهای تصویری مانند حکاکی، عکاسی، لیتوگرافی، خطنگاری و غیره که از چاپ برای نمایش آن استفاده میشد، طراحی گرافیک گفته میشد. اما در شیوه جدید به دلیل به کارگیری عناصر مدرن در شناخت و معرفی رشته گرافیک، مفهوم و تعریف جدیدی به خود گرفته است. زیرا این هنر طیف وسیعی از عرصههای سینما و تلویزیون، کامپیوتر و صفحات وب، بازاریابی، مطبوعات و رسانههای اجتماعی و غیره را نیز شامل میشود. امروزه تلفیق هنر تجسمی با فناوریهای نوظهور، به خلق آثار بیبدیل دوبعدی و سهبعدی با تکنیکهای متفاوت شده است. به همین دلیل رشته گرافیک، محبوبیت زیادی بین افراد علاقهمند به هنر در سراسر جهان، پیدا کرده است.
شرایط ورود به رشته گرافیک و تحصیل در آن
دانشآموزان بعد از پایان پایه نهم و برای تحصیل در پایه دهم، میتوانند رشته طراحی گرافیک را انتخاب کنند. برای ورود و ادامه تحصیل در رشته گرافیک، باید انگیزه و علاقه در کنار مهارت و توانایی خلق آثار هنری خلاقانه داشته باشید. حداقل معدل درسی، برای ورود به رشته گرافیک، 16 است. در این شرایط با انتخاب رشته گرافیک در هنرستان مشغول به تحصیل میشوید.
اما جهت ورود به دانشگاه و ادامه تحصیل در رشته گرافیک، از دو طریق میتوانید اقدام کنید. بعد از فراغت از تحصیل و در سال آخر هنرستان، در کنکور کاردانی شرکت کرده و با کسب امتیاز حدنصاب، وارد دانشکدههای فنی و حرفهای شوید.
یک راه دیگر برای افرادی که رشته دبیرستان آنها، غیر از گرافیک است، شرکت در کنکور و آزمون سراسری رشته هنر است. این افراد میتوانند علاوه بر رشته تحصیلی خود، هنر را به عنوان رشته دوم خود انتخاب کرده و در آزمون جداگانهای شرکت کنند. سپس در زمان انتخاب رشته دانشگاه، رشته طراحی گرافیک را انتخاب و ادامه تحصیل دهند.
توانمندیها و مهارتهای لازم برای تحصیل در رشته گرافیک
معرفی رشته گرافیک، تنها محدود به اصول و قواعد دانشگاهی آن نمیشود. بلکه فرد باید در کنار ذوق و شوق، روحیات و تواناییهای لازم جهت تحصیل در این رشته را نیز کسب کند. افرادی که علاقهمند به شرکت در رشته دانشگاهی هنر و گرافیک هستند، حتماً باید در دورههای مبتدی طراحی شرکت کنند. آشنایی با یک یا دو نرمافزار طراحی، برای ادامه مسیر تحصیلی، بسیار کمککننده است.
فرد علاقهمند به تحصیل در رشته گرافیک، بایست برخی توانمندیها و استعدادها را در خود پرورش دهد. مانند استعداد نقاشی و طراحی، داشتن خلاقیت و قدرت ابتکار، جزئینگری، مسئولیتپذیر در ارائه و تحویل به موقع کار، هوش هندسی و تخیل بالا از جمله این موارد هستند.
از سویی دیگر بازار کار رشته گرافیک و نیازهای روز و مخاطب را نیز بشناسد. روحیه تیمی و کار گروهی را در خود تقویت و افزایش دهد. همچنین برای بازاریابی بهتر، از مهارت و توانایی برقراری ارتباط با دیگران به نحو مطلوب، برخوردار باشد.
ابزارها و نرمافزارهای کامپیوتری رشته گرافیک
به اذعان همه دانشآموزان و دانشجویان رشته طراحی گرافیک، مخارج و هزینه های بالایی دارد. جهت ادامه تحصیل و موفقیت بیشتر در آن، لازم است ابزارهایی همچون مداد طراحی، قلممو، گواش، ماژیک رنگی، مقواهای مختلف، ورقه آهنی و تکههای چوبی، دوربین و فیلم عکاسی را تهیه و تدارک ببینید.
آشنایی با انواع نرمافزارهای گرافیکی مثل فتوشاپ، ایلستریتور، کورل، پرایمر، فلش، ایندیزاین، تری دی مکس امتیاز بزرگی محسوب میشود. شما با یادگیری و تسلط کامل بر هرکدام از این نرمافزارها، یکقدم از سایر افراد هم رده خود، جهت ورود به بازار کار رشته گرافیک، جلوتر هستید.
بازار کار رشته گرافیک در ایران و جهان
بازار کار رشته گرافیک در ایران و جهان، کاملاً تضمین شده است. اما این مهم به میزان تحصیلات، زمینه شغلی، مهارت و تبحر فرد نیز بستگی دارد. یکی از بزرگترین مزیتهای این شغل، شناور بودن ساعات کاری در طول روز است. یک گرافیست میتواند بهصورت پاره وقت یا تمام وقت به این کار مشغول شود. در شیوه پاره وقت یا پروژهای، با انجام یک کار، حقوق و دستمزد خود را دریافت کند و به شغل دیگری هم مشغول شود. این روش به ویژه برای دانشجویان، از نظر زمان و هزینه بسیار مقرون به صرفه خواهد بود و از این طریق میتوانند کمکهزینههای تحصیل خود را تأمین کنند.
در ادامه معرفی رشته گرافیک، به بررسی این رشته در خارج کشور میپردازیم. گرافیک از آن دست، رشتههایی است که در خارج کشور، درخواست استخدام فراوان دارد. به این معنی که یک گرافیست ماهر و خلاق، بهراحتی جذب شرکتهای گرافیکی و طراحی خواهد شد. بهخصوص در استرالیا و آمریکا، دستمزدهای فوقالعادهای به تخصص و مهارت بالای گرافیست میدهند. رشته گرافیک، متقاضی بینالمللی زیادی دارد. اگر قصد مهاجرت دارید و رشته گرافیک، رشته تحصیلی شماست، از پتانسیل درآمدزایی آن غافل نشوید.
حقوق و درآمد رشته گرافیک
درآمد و حقوق یک گرافیست به عوامل زیادی بستگی دارد. در کارهای نیمه وقت و پروژهای، طبق توافق با کارفرما، حداقل درآمد حقوق اداره کار را میتوانید کسب کنید. این کار بسته به میزان مهارت و تعداد پروژههای شما میتواند متغیر باشد.
در مشاغل فریلنسری و آزاد، بازه درآمد شما، طبق نوع کار، میتواند از یک تا 30 میلیون تومان در نظر گرفته میشود. میانگین حقوق و درآمد یک فریلنسر که به طور مستقل کار میکند، بین 7 تا 8 میلیون است.
مزایا و معایب رشته گرافیک
آگاهی یافتن و اطلاع از مزایا و معایب رشته طراحی گرافیک، در تصمیمگیری نهایی شما در انتخاب یا عدم انتخاب این رشته، بسیار مؤثر خواهد بود. تنوع شغلی بالا، ماهیت و امکان فریلنسری، ارزش و اهمیت بالای کار طراحی و بازار کار طراحی گرافیک از مهمترین مزایای این رشته هستند. ورود به این رشته و تحصیل آن از دو روش هنرستان و دانشگاه نیز از دیگر مزیتهای آن است.
ضربالاجل بودن کار بزرگترین مانع بر سر خلاقیت است. همین موضوع، خود به تنهایی عیب رشته گرافیک در زمان ارائه کار و تحویل پروژه است. چنانچه کار تحویلی شما مورد پسند کارفرما نباشد، امکان کاهش دستمزد نیز وجود دارد. به همین دلیل کار را باید با دقت بالایی به انجام برسانید تا هم نتیجه کار و هم دستمزد شما، عالی و مورد رضایت طرفین معامله قرار بگیرد.
جمعبندی
رشته طراحی گرافیک، علیرغم برخی معایب کوچک، رشتهای متنوع و جذاب است. مهارت و توانایی بالا در طراحی و کار با انواع نرمافزارهای گرافیکی، موجب جذب سریع شما به بازار کار خواهد شد.
علایق و استعدادهای خود را در دوران دانشجویی بشناسید و با پرورش آنها و افزایش مهارتهای خود، هدف تجاری مطلوبی برای خود معین کنید. شما میتوانید در مشاغل مختلف بهصورت پارهوقت، مشغول شوید و از این راه به کسب درآمد بالا نیز برسید. مطمئن باشید با تخصص و تجربه لازم، طراحی گرافیک برای شما بسیار هیجانانگیز و مفرح خواهد بود. با گذشت مدت زمانی کوتاه، دیگر شما برای تفریح و لذتبردن از آن، کار طراحی انجام خواهید داد.